Kort fakta om Rwanda


Rwanda ligger i östra Centralafrika, strax söder om ekvatorn och är till ytan något mindre än Dalarna. Landet gränsar mot Kongo-Kinshasa, Uganda, Tanzania och Burundi. Klimatet är  varmt och fuktigt på låglandet, svalare bland bergen. Huvudstaden heter Kigali och har ca 500.000 invånare. Trots folkmorden i 1994, som minskade landets befolkning med ca 10%, är Rwanda ett av Afrikas tätast befolkade länder med en befolkning på ca 8 milj som består av 85% hutuer, 14% tutsier och 1% twa. Landets officiella språk är kinyarwanda, franska och engelska. Rwandierna är till 56% katoliker, 12% protestanter, 23% tillhörande olika afrikanska religioner, samt 9% sunnimuslimer. Medellivslängden för män är 43 år, för kvinnor 44 år.

Rwandas närhistoria präglas av folkmorden år 1994 som slog hela landet i spillror. 800.000 människor - främst tutsier och moderta hutuer - mördades under loppet av några månader, 500.000 kvinnor och flickor våldtogs systematiskt för att smittas med HIV, skolväsendet led ett stort nederlag då de flesta lärare drevs i landsflykt eller dödades, rättsväsendet kollapsade helt osv. osv.

Orsakerna till och följderna av folkmorden är komplicerade och omfattande. Flera mycket bra böcker har skrivits i ämnet. Jag ämnar i denna reseskildring varken förklara eller ge någon personlig värdering i det som hänt.

110918-1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback