Första samarbetsprojektet är i gång

Min resa till Rwanda och beskrivningen av alla de fantastiska projekt som soroptimisterna i landet var verksamma i har väckt ett tacksamt stort intresse både här hemma och bland människor i andra länder, som besökt Rwanda och, som jag, förälskat sig i landet och dess vänliga, glada, hoppfulla invånare.
    Nu har arbetet med att samla in pengar till de olika projekten tagit sin början och min förhåppning är att denna hjälp skall växa sig allt bredare och större. De pengar som kommer in till Strömstads soroptimister i avsikt att gå vidare till Rwanda kommer att gå oavkortat till de ändamål som de är avsedda till. Vi är medelemmar i samma förening, vars mål är bland annat att stärka kvinnors ställning, att binda globala kontakter och lära oss av varandra och således är hjälpverksamheten helt på frivilligbasis och ingen mellanhand behöver avlönas eller anlitas. Vi kan kontinuerligt följa pengarnas gång.
    De första pengarna har kommit in från försäljning av hantverk som jag köpte med mig från Ruhengeri. Därför är det naturligt att pengarna går tillbaka dit. 3000 SEK skickas inom kort till Marianne Mukanka i Club de Ruhengeri som skall upprätta mikrokrediter till unga, familjeförsörjande flickor, som genomgått soroptimisternas ettåriga syutbildning och har startat eller avser att starta egna, små syateljéer. Lånet skall bekosta en symaskin, som kostar ca 800 SEK. Lånet administreras av föreståndarinnan till syateljéen och själva kreditvillkoren handhas av soroptimistklubbens kassörska. För närvarande hyr flickorna sina symaskiner och enligt de beräkningar vi gjort tillsammans tar det ca 2 år att amortera symaskinen om de amorterar lika mycket som de per dags dato betalar i symaskinshyra.
    Den andra pengasändningen går till uppköp av 270 tygväskor, som sys upp av Atelier de Poupes i Ruhengeri på beställning av Strömstads soroptimistklubb. Ordern är värd ca 5.500 SEK och sysselsätter kvinnorna i ateljéen en god stund framöver.
    Flera fina projekt skall stödjas och mera information om dessa kommer att redovisas i denna blogg framöver. Så småningom kommer jag att utge en skrift, som jag har gett arbetsnamnet "bok", med information om Rwanda, dess sorgliga historia, dess positiva vardag, dess starka kvinnor. Jag hoppas att intresset för denna "bok" kommer att bli stort eftersom all inkomst från dess försäljning kommer att gå tillbaka till landet som gett ursprung till all information i den.  Intresserade kan gärna lämna anmälan i denna blogg eller kontakta mig på e-postadressen
[email protected].